fbpx

A Befelé Eső Térdek Veszélyei a Sportolói Karrierre

térd valgus kifejezés azt a jelenséget jelenti, amikor egy guggolás, felugrás, vagy éppen leérkezés végrehajtása során a két térd egymás felé beesik, elmozdul.

Az alábbi képsorozat a 2012. évi NFL Combine-on készült, amikor Robert Griffin III távolugrása közben a térd valgus jelenség látványos demonstrálása látható:

Egy olyan profi sportolóról beszélünk, aki 2011-ben az év Heisman Trophy díjazottja volt, ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy az USA-ban az év egyetemi sportolója amerikai futball sportágban. Csak a viszonyítás kedvéért: csak a legfelső divízióban több, mint 300 egyetem verseng, egyetemenként előfordul a 100 fős csapatkeret is! Tehát, egy a sportágában legtehetségesebb, és komoly profi karrier előtt álló Sportolónál is előforduló jelenségről van szó. 2012-ben a profi liga (NFL) Év Támadó Újoncának választották, majd 2013-ban az alábbi mozdulattal megkezdődött a sérülésekkel teletűzdelt karrier:

Nagyon sok utánpótlás Sportolónál megfigyelhető a térdek beesése, a legtöbb esetben a felugrások és nehéz súlyos guggolásoknál fordul elő, mely végrehajtások minden ismétlésével programozzák a testet egy adott mozgássor „valamilyen” kivitelezésére. Tehát, ha a technikai végrehajtás tökéletes, a test ezt tanulja/szokja meg, és ellenállóbbá válik a térdet érintő sérülésekkel szemben. Ezzel szemben a hibásan gyakorolt végrehajtásokkal egy olyan programozást végzünk, ami nem csak nem fogja megelőzni, de elősegíti a komoly sérülések kialakulását.

Mozgási szempontból a térd valgus az a mozdulat, amikor a két combcsont egymás felé közelít és befelé fordul. Ezek kombinációja segíti elő a térdek beesését. Természetesen nem minden közelítő mozdulat jelent problémát! Akkor válik az ilyen jellegű mozdulat veszélyessé, amikor a térdek eltérnek a csípőt és bokát összekötő tengelytől. Amikor ez megtörténik, a körülményektől függően akár komoly sérülés is lehet a következményük.

Mi okozza a térd valgus-t?

Az ok könnyebb megértéséhez fontos tisztázni, hogy a térd alapvetően egy olyan ízület, melyben hajlítás és feszítés történik. Ezt a gondolatot folytatva a térd problémák szinte minden esetben a szomszédos ízületek miatt alakulnak ki, tehát a csípő-, és a bokaízület hiányosságai, elváltozásai, asszimetriája a kiváltó ok. Tehát a térd valgus is megelőzhető a csípő és a boka prevenciójával.

A merev és/vagy instabil bokaízület erőteljesen hozzájárul a térdek befelé eséséhez. A guggolások során a sípcsont előre dől, hogy segítse a csípőnk süllyesztését a talaj irányába. Ám ilyenkor ha a dorsiflexiónk (a lábfej visszafeszítése – „pipálás”) nem elég fejlett/aktív, a testünk úgy próbálja meg megoldani ezt az állapotot, hogy befele dönti/süllyeszti a bokát, aminek közvetlen következménye, hogy a térdek is elmozdulnak befelé, egymás felé.

A probléma megoldásának az egyik módja a következetes és rendszeres mobilizációs gyakorlatok beépítése a mindennapos edzésmunkába, tehát a vádli nyújtása és hengerezése, valamint a dorsi flexiót végző izmok aktiválása. Amennyiben fel szeretnéd mérni a (saját, vagy a Sportolóid) bokaízület mobilitását, alkalmazd a „térd a falhoz”-tesztet. Ereszkedj féltérdre a fallal szemben úgy, hogy az elöl lévő lábfejed nagyjából 10 cm-re legyen a faltól. Vállmagasságban nyújtott karral nyomd mindkét tenyered a falhoz. Amennyiben a térdedet a falhoz tudod érinteni úgy, hogy a sarkad a talajon marad, a bokaízületed megfelelő mobilitással rendelkezik, és a helyzet megőrzésén kell csak dolgoznod. Amennyiben ez nem sikerül, a bokaízületed mobilitása nem megfelelő, és a sérülések megelőzése, valamint a teljesítményed fokozása érdekében kiemelten kell foglalkoznod a bokád mobilitásának fejlesztésén.

Ugyan a bokamobilitás hiánya is okozhatja a térd valgus-t, a legtöbb esetben a csípőízület a bűnös. Szinte mindig amikor a térdek beesnek, a csípőízülethez tartozó izmok gyengesége a felelős. Egy kicsit pontosabban úgy fogalmazhatjuk meg a jelenséget, hogy amikor a combcsontok távolítását és kifelé történő fordítását végző izmok gyengébbek, mint a közelítést és befelé forgatást irányító izmok, egyenes út vezet a térd valgus kialakulásához.

A térd valgus veszélyei

Nem lehet kijelenteni, hogy minden térd közelítés veszélyes lenne. Abban az esetben viszont, amikor a térdek a csípőt és bokát összekötő egyenesen belülre kerülnek guggoláskor és felugrásokkor, a lehető leghamarabb javítanunk kell a technikát és jó szokást kell kialakítanunk ezekben a mozgásokban.

Amennyiben hosszútávon ismétlődnek ezek a térd beeséssel járó dinamikus végrehajtások, a sérülések kialakulása egyre nagyobb veszélyt jelentenek. A térd valgus következtében kialakuló leggyakoribb sérülések az ACL szakadás, ITB szindróma, patellofemorális fájdalom, valamint a meniscus károsodása. Szerencsére megfelelő prevenciós módszerekkel viszonylag gyorsan kijavítható a már létező állapot, valamint megelőzhető az.

Hogyan kezeljük a térd valgus-t?

A közelítésben résztvevő izmokat nyújtani szeretnénk, a távolításban működőket pedig aktiválni szeretnénk. Tehát a közelítőket hengerezni és nyújtani szükséges, míg a farizmokat kiemelten aktiválni, amit a legkönnyebben a különböző miniband-es gyakorlatokkal lehet, pl.: oldalirányú lépés-utánlépés, helyben oldalirányú kilépegetésekoldalfekvésben térd távolítás … stb.

Természetesen ez csak az alapja a megfelelő szimmetria kialakításának ebben a mozdulatban, és erre építve szükséges a guggolásoknak, felugrásoknak és leérkezéseknek a technikai gyakorlása/fejlesztése.

Összefoglalva:

  1. tesztelni
  2. hengerezni (közelítőket és a vádlikat)
  3. nyújtani (közelítőket és a vádlikat)
  4. aktiválni (farizmokat)
  5. helyes technikai végrehajtást gyakorolni

Leave a Reply

Discover more from UGFIT.HU

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading