Több mint egy éve volt az utolsó aktivitás az oldalon. Ez nem a véletlen műve. Tavaly (2017.) nyáron kezdtem el a Vasas Akadémia Fiú Kosárlabdázóival dolgozni a teljes utánpótlást tekintve.

Mivel abban hiszek, hogy amit csinálsz, azt 100%-kal csináld… így maximális figyelmet fordítottam a Srácokkal való megismerkedésre, a gyengeségeik és erősségeik felmérésére, kielemzésére, valamint a fejlesztésük megtervezésére és nyomon követésére.

Ezzel egyidejűleg háttérbe szorítottam a saját Projektjeim továbbfejlesztését. Egy év elteltével sok helyzettel sikerült találkozni a Srácok felkészítése során, melyek további lépésekre ösztönöznek.

A 2017/18-as szezon során tapasztaltakat szeretném megosztani Veletek úgy, hogy konkrét adatot nem közlök egyetlen Játékosról sem, mert a felmérések eredményei kizárólag a Vasas Akadémia Edzőinek és Játékosainak hozzáférhető.

Az alaphelyzet

A nyári felkészülést megelőzően 2017. júniusában minden Játékost felmértem olyan tesztek segítségével, melyek az alábbi fő irányvonalakat fedték le:
1. Mobilitás
2. Hajlékonyság
3. Stabilitás
4. Egyensúly
5. Szimmetria/Asszimetria
6. Gyorsaság
7. Agilitás
8. Robbanékonyság
9. Erő
10. Állóképesség

A tesztek elvégzésére azért volt szükség, mert a Játékosok fizikai állapota igen eltérő genetikai adottságoktól, (biológiai) kortól, edzettségi szinttől, és ezt megelőző sérüléseik történetétől függően.

A forgatókönyv

A tesztek kiértékelését követően megkezdődött a tervező fázis, ahol felépítettem egy egész éves felkészülési tervet, mely természetesen hónapról-hónapra frissítésre került, és alakult a tapasztalatok, valamint a Játékosok és Csapatok reakciói alapján.

Folyamatos kommunikációnk a Gyógytornász Kolléganővel tette teljessé a Játékosok szakszerű felkészítését, így a sérülések lecsökkentek az előző évekhez képest, és komoly sérülést is csak olyan Játékosok szenvedtek el, akiknél a felmérések alapján a rizikó magasabb is volt. Az érintett Játékosok esetében pedig a felépülés időtartama volt látványosan rövidebb, mint azt a korábbi évek tapasztalatai mutatták.

Minden sérülés esetében kicsit átéltem én is a Srácok problémáját, mivel minden ilyen esetben végigfutott bennem, hogy mindent megtettem-e a Sportoló egészségének megőrzése, és a sérülések megelőzésének érdekében.

A tervezésben hiszek, és a folyamatos önvizsgálatban, így ilyenkor mindig sikerült szembesülni azzal, hogy amit megtehettem, azt megtettem. Sajnos a legtöbb Sportoló akkor kezd el odafigyelni a megelőzésre és fizikai felkészítésre, amikor már valamilyen fokú baj megtörtént. Amennyiben sikerül elérnünk a „Gyerekeknél”, hogy megértsék a gyakorlatok miértjét, és annak megfelelően kezeljék amennyire fontos az Ő érdekükben, hatalmasat lépünk a sérülések elkerülése-, és a hosszabb Sportolói karrier lehetőségének megteremtéséhez.

Fő irányelvek

Az egészségmegőrzés, sérülések megelőzése mellett a korosztálynak megfelelő technikai és fizikai képzés, valamint teljesítmény fokozása volt fókuszban. Sok tapasztalatot szereztem az edzések során, és így a Sportolók segítségével a következő szezont még hatékonyabban fogjuk megvalósítani.

Eredmények

Minden Csapatunk esetében a felkészítés során arra törekedtem, hogy a folyamatos fejlődés mellet az Országos Döntők (Rájátszás) időszakára jöjjön ki a csúcsforma. Ezt a lehető legszerényebben állíthatom, hogy sikerült megvalósítani. Természetesen nem elégszem/elégszünk meg a teljesítményünkkel, hanem még tovább tökéletesítjük a most következő felkészülés és versenyidőszak során.

Egyéb tapasztalatok

Megtisztelőnek érzem, hogy 2018. júniusában felkértek a Vasas Akadémia szervezésében megrendezésre került edzőtovábbképzőn való előadás megtartására. Eddig a pontig kizárólag hallgatóként vettem részt ilyen rendezvényen, így az, hogy teltház előtt tarthattam előadást, egy óriási élmény volt számomra. Mindezt egy olyan rendezvényen tapasztalhattam meg, ahol rajtam kívül olyan kvalitású szakemberek tartottak előadást, mint Nagy Zoltán, Harald Stein és Pankár Tibor.

Az előadásomon megjelenő Edzők figyelmét ezen a felületen is tisztelettel megköszönöm, és örülök, hogy Többekkel azóta is kommunikálunk edzéselméleti és -módszertani gondolatokról. Törekednünk kell a tudás és tapasztalat megosztására, a Magyar Kosárlabda fejlődésének érdekében!

Mi következik?

A legfőbb prioritás a most kezdődő szezonban is a Vasas Akadémia Kosárlabdázóinak felkészítése lesz, és emellett a következő időszakban visszatérek a folyamatos cikkek közzétételéhez, és remélem, hogy ilyen módon is kivehetem a részem a magyar utánpótlásnevelés további fejlesztésében. Cikkeimben továbbra is tapasztalataimról, elméletekről, edzésmódszerekről és kutatásokról fogok írni, melyekkel kapcsolatos észrevételeket mindig örömmel fogadok akár elismerést, akár kritikát közvetít.

Mivel 1 évvel ezelőtt a szavazás alapján a sérülések megelőzése, és -rehabilitációja kapta a legtöbb szavazatot, így az első cikkem ebben a témakörben kerül megjelentetésre – a napokban – .