LeBron James látszólag nem ismeri a fáradtság fogalmát.

King James már több (10.049) percet töltött a parketten az NBA rájátszásai során, mint azt megelőzően bárki más. Az alapszakasz mérkőzéseken átlagosan 38.69 percet játszik (karrier átlag), ami a legmagasabb a jelenleg aktív NBA játékosok között. Amíg az ellenfelek lábai fáradnak és erőnlétük egyre inkább kimerül, James egyre dominánsabbnak tűnik.

The Tim Ferriss Show (podcast) egyik alkalmával LeBron és személyi edzője, Mike Mancias a regenerációs módszerekről beszéltek, melyeket a Lakers vezére alkalmaz a mindennapokban. Amellett, hogy James (több alkalommal is lenyilatkozta) évente 1.5 millió USD-t (400 millió HUF-t) költ a regenerációjára, hogy a megőrizze teste egészségét és minimálisra csökkentse a sérülések kialakulásának lehetőségét, edzője és ő is egyetértenek abban, hogy a legfontosabb eszköz – ingyenes és mindenkinek hozzáférhető – az alvás.

Mancias elmondása szerint az, hogy következetesen olyan környezetet hoznak létre LeBron számára helyszíntől függetlenül, ami zavartalan alvást tesz lehetővé számára, a legértékesebb eszköz, amit csak használhatnak a feltöltődésre és regenerációra.

A legfontosabb, hogy ebben a kialakított környezetben legyen a Sportoló maximálisan felelősségteljes és elszámoltatható. LeBron esetében ez a tér minden esetben az éppen aktuális hotel szoba. A hőmérséklet minden esetben 20-21 °C-ra van beállítva. Teljes sötétséget próbálj kialakítani a szobában. Semmi zavaró tényező nem maradhat a környezetedben. A legoptimálisabb esetben minden elektronikai eszközt kapcsolj ki: TV-t, okostelefont… mindent. Kapcsolj ki mindent nagyjából 45 perccel azelőtt, mielőtt el szeretnél aludni. Ehhez szigorúan tartsd magad! Mindannyian hajlamosak vagyunk este az ágyban elveszni a különböző social media felületeken… (facebook, instagram, snapchat… stb.), mintha legalábbis az egész napot akkor és ott kellene behoznunk. Amennyiben a pihenésed és a fizikális, valamint mentális feltöltődésed többet ér ennél, akkor nem is lehet kérdés ennek a tényezőnek a mellőzése a lefekvés idejének környékén. Tehát hűs hőmérséklet, teljes sötétség, elektronikai eszközök kikapcsolva, kényelmes ágy. Ezek az alapok. – vallja Mancias

LeBron azt is elmondta, hogy egy olyan alkalmazást* használ lefekvéskor, ami segít neki meditálni és könnyebben elaludni. “Beállítom lefekvéskor az esős-záporos alapzajt, és a beállított ideig ez megy éjjel a háttérben.” – mondta LeBron. Emellett tovább bizonygatta az alvás fontosságát, és külön kiemelte, hogy minden este 8-10 órát alszik.

Semmi sem fontosabb, mint a megfelelő REM-alvás. Ez szolgálja a legjobban fizikai és emocionális szempontból a teljes regenerációt. Minden reggel 100%-ra töltődve ébredek-e? Természetesen ez nem ilyen egyszerű. Vannak olyan napok, amikor kevésbé érzem magam teljesen kipihentnek, de amikor tudok 8 órát aludni, az már szinte garantálja a 90%-os érzést. Ha tudok 9 órát aludni, az egyértelműen frissebb érzés, és amikor előfordul, hogy sikerül 10 órát aludnom, az elképesztően jó érzés. Ha véletlen valamelyik este nem sikerül az optimális 8-10 órás alvást kivitelezni, biztos lehetsz benne, hogy az edzésről hazaérve az első dolgom egy kiadós (2-2 és fél órás) ejtőzés lesz. Egyszerűen úgy hiszem, ez a legjobb regenerációs módszer, ami létezik. Jegelhetek, masszíroztathatok, használhatok Normatec-et… de semmi sem tudja helyettesíteni az optimális környezetben és ideig tartó mindennapos alvást. Ha az alvás rendben van, akkor minden reggel frissen kelek (még ébresztőre sincs szükségem), és maximális motiváltsággal vetem bele magam az adott napba, hogy a lehető legmagasabb szinten teljesítsek.

LeBronnak igaza van. Lehet költeni vagyonokat az edzésre, regenerációs módszerekre, de ha az alvás komponens nincs rendben, minden egyéb csak pénz kidobás. A helyreállító alvás megadja testednek azt a szükséges segítséget, hogy készen álljon a kemény munkára fizikális és mentális szempontból egyaránt és emellett jelentős és tartós javulást eredményez.

Amennyiben az alvási igényeinknek nem megfelelően alakítjuk alvási szokásainkat, súlyos egészségügyi következményekkel kell szembenéznünk. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás jelentősen növeli a szív- és érrendszeri problémák, a stroke, a cukorbetegség, az elhízás, és a rákos megbetegedések kockázatát.” – mondta az alvás specialista Dr. James B. Maas. “Az alváshiány csökkenti az immunrendszer ellenálló képességét, ezzel is veszélybe sodorva az érintett személy egészségét. Mentális szempontból az alváshiány növeli a klinikai depresszió kialakulásának kockázatát, valamint idegesebbé, ingerlékenyebbé válik tőle az ember. A motoros koordináció és a reakcióidő is gyengül, valamint meghatározóan befolyásolja a koncentrációt, a döntéshozatal minőségét és gyorsaságát, a kreatív gondolkodásról nem is beszélve. Az alvás mennyisége és minősége az egyik legfontosabb és legpontosabb tényező, ami befolyásolja életünk hosszát. Röviden, az alváshiány meggondolatlanná, nemtörődömmé tesz és megrövidíti az életünket.

A Sportolók számára a nem megfelelő alvás kiemelten kritikus! Egy 2011.-ben közölt tanulmányban – amit a SLEEP folyóiratban jelentettek meg – írták, hogy a Stanford Egyetem kosárlabdázói kiemelkedően javítani tudtak a pályán mutatott teljesítményükön egyszerűen azzal, hogy megnövelték az alvással töltött idejüket. Miután megemelték az alvásmennyiségüket napi 10 órára 5-7 héten keresztül, a sprinteket gyorsabban teljesítették, a büntető dobási eredményességük átlagosan 9%-kal javult, a 3-pontos dobásaik pedig 9.2%-kal lettek pontosabbak. Emellett a Játékosok szubjektív megítélése alapján visszajelzett általános fáradtságérzet is csökkent.

A megfelelő mennyiségű alvás jelentősen csökkenti a Sportolók sérülésének kockázatát. A 2012-es Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia Nemzeti Konferenciáján mutatták be azt a tartalmi összefoglalást, mely szerint azok a Sportolók, akik rendszeresen legalább 8 órát aludtak naponta, 68%-kal kevesebb valószínűséggel szenvedtek el sérülést, mint azok a sportolók, akik rendszeresen kevesebb, mint 8 órát töltöttek alvással napi szinten.

Mancias, James, és a tudomány is az alvás fontosságát és erejét támasztja alá, így ha Te is Önmagad legjobb verziója szeretnél lenni, használd a fent említett módszereket, és regenerálódj úgy, mint a Profik!

*Az alkalmazás neve “Calm” és elérhető az AppStore.ban valamint a Play Áruházban is ingyenes és fizetős/Pro verzióban egyaránt.