A „negatív megindulás”, avagy a plyometrikus előkészítő lépés sokáig egy meg nem értett koncepció volt a dinamikus sportágakat űző Sportolók  fizikai felkészítése során. A negatív induló lépés lényegében azt jelenti, hogy a Sportoló tesz egy ellentétes irányú lépést a valódi céljához képest. Tehát, ha előre akarsz elindulni, kicsit hátralépsz, és ebből a lépésből startolsz előre. A negatív lépés lehet természetesen oldal irányú is, például egy jobbra történő robbanékony megindulást megelőzi egy előkészítő, balra tett lépés.

Szinte az összes Sportoló ösztönösen is használja ezt a technikát, amikor állóhelyből kell hirtelen nagy sebességgel elindulni. Évtizedeken keresztül az volt az elképzelés az edzők körében, hogy ezek a megelőző lépések csak lassítják a megindulást és feleslegesek. Elképzelhető, hogy Te is találkoztál már olyan edzővel, aki szó szerint azt tanítja Játékosainak, hogy ne tegyenek megelőző mozdulatot. Az igazság teljesen ellentétes: a negatív lépésből való megindulás alkalmával sokkal nagyobb erőt tud kifejteni testünk ugyanannyi idő alatt, tehát a robbanékonyság is ebben az esetben hatékonyabb lesz.

Vélemények ütköztetése helyett, egy tudományos kísérlet eredményét szeretném megismertetni Veletek. Egy biomechanikai átfogó tanulmány során az Egyesült Államokban lemérték egy egyetemista férfi mezőnyjátékosnak a talajreakció-erőkifejtését normál (tehát pozitív), valamint negatív indulás esetén. A mérések megdöbbentően egyértelmű adatot szolgáltattak az erőhatásokra vonatkoztatva. Az erőplatók mérései alapján a csúcs erőkifejtésben a negatív megindulás alkalmával 2074,67 N, míg a pozitív megindulás esetében csak 1566,07 N erőt jegyeztek fel. Az erőkifejtés ütemének mérésekor még nagyobb volt a különbség: 13530,42 N/s a negatív, és 2479,27 N/s a pozitív indulás esetében. A mérések alapján egyértelműen kijelenthető, hogy a negatív indulások alkalmazása esetén testünk lényegesen nagyobb erőt képes kifejteni, tehát a mozdulataink gyorsabbak és robbanékonyabbak ilyen esetben.

Az ellentétes irányú előkészítő lépés miatt alapvetően minimális időre hátrányt generálunk magunk számára, emellett a miotatikus reflex hatékonyabb kihasználásával az így előidézett robbanékonyság végül előnyt fog jelenteni. Bőven elég arra gondolnod, hogy ha két ugyanolyan magasságú Játékos ugrik fel a lepattanóért eltérő technikát használva – egyikőjük az alap enyhe térdhajlításból azonnal ugrik, a másik az alap térdhajlításból egy pillanatra mélyebbre süllyed, és ezt követően emelkedik – , a mozgássor elején az (ellentétes irányú) előkészítő mozdulatot végrehajtó játékos hátrányba kerül, viszont a felugrása robbanékonysága miatt mégis a negatív indulással éri el, hogy övé lesz a lepattanó.

Itt alapjába véve visszatértünk a plyometria alapjaihoz, pontosabban a Megnyúlás-Megrövidülés Ciklushoz. Egy megindulásnál vagy irányváltásnál ugyanaz történik, mint a felugrások esetében, csak más az erőkifejtés síkja.

Az előkészítő negatív lépést labdavezetés közben alkalmazva ellenfeledet vagy állva hagyod, vagy lefekteted, mert az irányváltásod előkészítő ellentétes irányú mozdulattal olyan robbanékony lesz, amit csak az elit védők tudnak maximum lekövetni. Az elmúlt évek kosárlabdájában az atletikus, robbanékony, villámgyors játékosok uralják a pályát, mint Westbrook, Rose (amikor egészséges), Wall, Curry, LeBron… stb. Ezeknek a Játékosoknak a repertoárjában szereplő összes megindulásában és irányváltásában felfedezhető a tudatos MMC alkalmazása, tehát a negatív, előkészítő lépés.

Nézd figyelmesen az alábbi videót, hogy az irányváltások esetén szinte mindig az előkészítő lépés teszi a mozdulatot védhetetlenné:

A következő bejegyzés a szezon közben alkalmazott fizikai felkészítésre, kiemelten a robbanékonyságra és emelkedésre fog fókuszálni. Sokan azt vallják, hogy holtszezonban (két szezon között) kell a fizikai fejlesztésre figyelni, szezon közben a kosárlabda a lényeges. Ez így nem egészen igaz… gondold végig, hogy a nyarat végig dolgoztad, ezért a szezon elején dominálod az ellenfeleidet, és a Csapatodat győzelmekhez segíted. Szezon közben csak a kosárlabdával foglalkozol, és a nyáron előnyöddé fejlesztett fizikai képességeid elkezdenek visszaesni, mivel nem tartod fent az impulzusokat, amik a fejlődésedet jelentették… ezt a gondolatmenetet folytatva a szezon végére leszel a leggyengébb formádban, amikor a rájátszás, vagy éppen a döntő van. Ugye érthető, hogy a fizikai felkészítés miért elengedhetetlen, ha a Legjobb akarsz lenni és Bajnokságot akarsz nyerni?

Természetesen a holtszezonban jobban lehet terhelni, éppen ezért a holnapi bejegyzésben bemutatok néhány alapkoncepciót, ami segíteni fog Neked fenntartani a teljesítményedet egész szezonban túledzés és sérülések nélkül.