Akárcsak az emelkedés felmérésekor, a helyből távolugrás beli teljesítményedet is egyszerűen felmérheted. Nincs másra szükséged, mint egy mérőszalagra, és két darab szines ragasztószalagra.

Először jelöld meg az elugrás helyét a talajon. Hajtsd végre az ugrást, majd a sarkad mögé közvetlenül biztosítsd a földön a másik ragasztószalagot. Ezt követően mérd le a két ragtapasz közötti távolságot.

Miután feljegyezted az ugrásod eredményét, az alábbi útmutatásokat alkalmazva ismételd meg a tesztet.

A helyből távolugrás hét fázisra osztható fel.

A maximális teljesítmény egy stabil kiinduló helyzetből/alapállásból indul.

felfelé lendítéssel segítesz a testednek plusz energiát generálni.

A plusz energia előállítása két mozdulatból áll, a lefelé lendítés két karral a második mozzanat a töblet energia előállításához. Ez a mozdulat legyen gyors, erőteljes!

A két lendítés energiáját felhasználva, nagy erővel kell végrehajtani az ugrást a karok lendítésével, és a csípő ízület előre feszítésével. Tűz!

repülő fázisnak a levegőben töltött idő még emelkedő szakaszát nevezzük.

Az átmeneti fázis során a röppálya már ereszkedő, tehát ebben a részben már közeledünk a talaj felé. Ebből kifolyólag a lábakat már a leérkezéshez kell pozícionálni.

leérkezéskor “bele kell állni” a talajba stabilan, ugyanis ha a felmérésen a leérkezést követően hátra lépsz, vagy leülsz/letámaszkodsz, azt a távolságot kell majd rögzíteni eredményként, ami a legközelebb volt a felugrás pontjához.

Amikor Rád kerül a sor a felméréskor, ne csak egy szimpla lendítés fel-lendítés le-ugrás mozgással próbálkozz. Mielőtt végrehajtod az ugrást, a két fajta lendítést ismételd meg kétszer-háromszor, így elasztikus energiát generálsz, és ez a többlet energia plusz centiket, akár kétszámjegyű különbséget is eredményezhet.

A következő bejegyzésben a sokak által elhanyagolt flexibilitással fogunk foglalkozni. Ha csak abból indulsz ki, hogy ha melegítés nélkül próbálsz meg zsákolni, sokkal kisebb lesz az emelkedésed, és sokkal nagyobb lesz a sérülés veszélye. Tehát ha lazább, rugalmasabb vagy, magasabbra fogsz ugrani. Ennyi! Mégis… sokan ugrálnak dobozra, és kb. minden 10. sportoló törődik csak az ízületi mozgékonysággal, valamint az izmok rugalmasságával. Legyél Te is a kivétel, és így kivételes dolgokra leszel képes a pályán is!